Archeologisch onderzoek 2013

Mei 2013
HSV.`` De Karper`` betrokken bij Archeologisch onderzoek.

Bij het archeologisch onderzoek van Kasteel Toutenburg te Vollenhove is gevraagd of Hsv.``De Karper`` zorg wil dragen voor de aanwezige visstand.
Het onderzoek naar muur restanten van Kasteel Toutenburg kon alleen plaatsvinden als het waterpeil in de gracht met – 1.5meter werd verlaagd.
Dinsdag 28 mei is begonnen om het waterpeil te verlagen.



Het probleem voor de aanwezige visstand was dat deze bij de verlaging achter bleef in de uitlopers(sloten) van de gracht.
Bij controle op vrijdag 31 mei toen de uitlopers droog stonden bleek de vissen te zijn meegetrokken naar de diepere gedeeltes van de gracht. De enkele vissen die wel waren achter gebleven zijn door de aanwezige jeugd over gezet.
Dinsdag 4 juni t/m 7 juni heeft het archeologische onderzoek plaats gevonden.
In deze periode heeft Hsv.``De Karper`` waar van twee bestuursleden jaren werkzaam zijn geweest in commissie Water en Visstanbeheer en Watermonsternemer controle uit gevoerd op het water kwaliteit.
De pluspunten waren ook:
Veel schaduw op het water gezien de gracht in het bos ligt. En koele nachten zorgden er voor dat het watertemperatuur niet snel werd verhoogd bij de hoge dagtemperatuur.
Ook een groot pluspunt was dat het water met rust werd gelaten. Geen graafmachines etc. zodat het water niet vertroebelde en schoon bleef. En mocht het waterkwaliteit zo erg verslechten, dan kon er schoonwater worden toe gelaten.



Het gevaar waar niet op gerekend was, waren de aalscholvers. Deze werden door geluiden en bewegingen zoveel mogelijk verjaagd.
Vrijdag 7 juni is weer begonnen om het waterpeil omhoog te brengen.
Als eind conclusie kan gesteld worden dat er door een goed beleid geen schade is toe gebracht aan de aanwezige visstand.